Diş Beyazlatma

Bleaching (Diş Beyazlatma)

Beyaz dişler, güzel ve temiz bir giyim, saç bakımı veya doğal bir makyajla eşdeğer oranda sağlıklı , temiz ve bakımlı kişiliğin simgesidir!

Zaman geçtikçe dişleriniz belli derecelerde sararmaya başlar. Birçoğumuzun sıkça tükettiği çay, kahve, sigara ve benzeri şeyler zaman geçtikçe dişlerinizin sararmasına ve renk değiştirmesine neden olan faktörlerden sadece birkaçıdır. İçtiğiniz sigara, çay, kahve, kırmızı şarap gibi sararmalara neden olan şeylerin miktarına göre dişlerinizin görünüşünde istemediğiniz değişikler olur.

Diş beyazlatma için çok değişik ürünler mevcuttur. Piyasada satılan ve bilinçsizce kullanılan bir çok ürünün bilimsel olarak kanıtlanmış beyazlatma etkinliği, yan etkileri ve kalıcılığı tartışmalıdır. Bizim önerimiz, güvenli ve kalıcı bir beyazlatma işlemini deneyimli diş doktorlarına yaptırmanızdır.

Diş beyazlatma, dişlerin yapısında (mine ve dentin tabakasında) oluşan renklenmeleri giderme işlemidir.Şu anda bilinen iki değişik diş beyazlatma yöntemi vardır. 

Evde Diş Beyazlatma (Home Bleaching)

 Hastanın kendisi tarafından evde uygulanan diş beyazlatma işlemidir.Basit düzeydeki renklenmelerde tercih edilir.Bu işlemin yapılabilmesi için hastadan bir ölçü alınarakağız modelinin çıkarılması gerekmektedir.Bu model üzerinde şeffaf ve elastik bir kılıf hazırlanır.Bu kılıfın içerisine diş hekimi tarafından verilen diş beyazlatıcı jel konularakhastanın kendisi tarafından ağzına takılır.

-Hasta min. 2 saat ile 4 saat arası plaklarla beklemelidir.

-Hastaya bu işlemi her gün tekrarlamalı, istediği beyazlığı elde ettiğinde tedaviye 2 gün daha devam edip sonra bitirmelidir.

-Hasta hassasiyeti olursa tedaviye 1 ya da 2 gün ara verebilir..Aşırı hassasiyet oluşursa kliniğe başvurmalıdır.Bu durumda hastaya flor verilir.

 Klinikte Diş Beyazlatma (Office Bleaching)

Diş hekimi tarafından muayenehanede uygulanan diş beyazlatma yöntemidir.Bir dişe veya tüm ağıza uygulanabilir.Beyazlatılması daha zor olan dişlere genellikle muayenehanede müdahale etmek gerekir. Isı ,ışık gibi çeşitli tekniklerle bir veya birkaç seansta uygulanır.

Her iki diş beyazlatma yöntemide etkin olmasına rağmen tercih,dişlerdeki renklenmenin derecesine ,diş beyazlatma tedavisinin ne kadar çabuk sonlandırılmak istendiğine ve hekimin görüşüne bağlıdır.

Beyazlatmada Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:

1-Dişetlerini Korumak:
Beyazlatma jelleri dişetlerini tahriş edebilir.Bu nedenle dişetlerine taşırılmaması gerekir.Ev tipi uygulamalarda kalıbı ağza yerleştirdikten sonra jel dişetine taşıyorsa ıslak bir pamuk ile taşan jel alınmalıdır.Office tipi uygulamalarda ise hekiminiz dişetini izole etmek için özel bir köpük kullanacaktır.

2 - Kullanım Süresinin Doğru Ayarlanması:

Ev tipi beyazlatmada hekimin tavsiye ettiği sürede ve düzenli uygulama yapılması gerekir.Aksi halde istenilen sonuç alınmayabilir.

3-Sıcak-Soğuk Hassasiyeti: 

Beyazlatma sonrasında nadiren " sıcak-soğuk hassasiyeti " görülmüştür.Ancak bu durum 1-3 gün içerisinde tamamen kaybolur.Beyazlatma işlemi diş minesi üzerinde herhangi bir değişikliğe yol açmaz.

4-Devamlılık:
Beyazlatma kalıcı bir işlemdir.Ancak aşırı sigara kahve ve çay tüketenlerde zamanla renk %10-20 geriye dönebilir.Genellikle beyazlatma yaptıran hasta 6 aylık periyotlarla kontrol edilir.Diş temizliği konusunda yönlendirilir.Genellikle tek seferlik bir işlem ile beyazlatma pekiştirilir.

Dişlerde İstenmeyen Lekeler Neden Oluşur?

Bunun bir çok sebebi olabilir. En yaygın olanları; yaşlılık, dişleri boyayan maddelerin (kahve, çay, kola, sigara vb.) tüketimi, travmalar, eski protezler, kaplamalar, dolgulardır. Dişlerin oluşumu boyunca kullanılan antibiyotik (tetracycline) veya aşırı florid tüketimi de dişlerde renklenmelere yol açabilir.

Bu durum dişin yapısından ileri gelebileceği gibi dış etkenlerin boyaması ile, gelişim çağında alınan antibiyotik ya da florür sebebi ile, yaşlılıkla, dişe gelen bir darbe sebebi ile de olabilir.

Diş Beyazlatma İşlemi Kimlere Uygulanabilir?

Hemen hemen herkese! Ancak, tedavinin etkili olamayacağı bazı durumlar vardır. Diş hekiminiz tam bir ağız içi kontrol ve teşhisi ile dişlerin bu işlem için uygun olup olmadığını belirleyecektir. Dişleriniz sağlıklıysa daha beyaz ve doğal gülümseme için ideal bir çözümdür

Dişler Beyazladıktan Sonra Eski Haline Döner Mi?

Dişler her zaman için eskisinden daha beyaz olacaktır. Ancak, hastaların alışkanlık ve ağız bakımına bağlı olarak yılda bir – iki kez pekiştirme tedavisi gerekebilir.

Diş Beyazlatma İşleminin Dezavantajları Nelerdir?

Beyazlatma ajanlarının protezler üzerine özellikle porselen restorasyonlar üzerinde bir etkisi yoktur.Amalgam dolgulardan civa çıkarabilir.Çinkofosfat ve cam iyonomerler

çözünebilir.Kompozit dolgular beyazlatma ile daha açık bir renk alabilir,sertlikleri değişebilir,yüzeyleri pürüzlü bir hale gelebilir.Bunların sonucu olarak kompozitte çatlaklar oluşabilir.Mine alanlarının rengi genelde dolgulara göre daha çok açılmakta ve bu nedenle dolgular daha koyu olarak göze çarpmaktadır.Bu kötüleşen estetik durum nedeniyle restorasyonların değiştirilmesi gerekebilir.

Beyazlatma İle Ortaya Çıkabilecek Yan Etkiler Şunlardır;


-Ağız mukozası irritasyonları


-Diş kırıklarına rastlama sıklığının artması


-Dişlerde postoperatif hassasiyetin oluşması


-Kompozit dolgularda değişiklikler


-Diş sert dokusunda değişiklik

KANAL İÇİ BEYAZLATMA UYGULAMASI                                                      OFİS TİPİ BEYAZLATMA UYGULAMASI
Copyright © 2016 | Sun Dental Clinic | Web tasarım Deltawebsistem